Басты бет

Мастер производства молочной продукции PDF Print Email

«Сүт өнімдерін өндіру шебері» кәсібі бойынша кәсіби қызмет объектілері сүт және сүт өнімдерін қайта өңдеу бойынша әртүрлі меншік нысанындағы кәсіпорындар болып табылады.

Білуге тиіс:

- сүт және сүт өнімдерінің құрамы, физикалық - химиялық қасиеттері;

- сүт және сүт өнімдерін өндіру технологиясы;

- шикізат пен дайын өнім сапасына қойылатын талаптар;

- сүт және бактериялық және физикалық-химиялық сүт ақаулары, олардың алдын алу шаралары және оларды жою тәсілдері;

- жабдықтың құрылысы, жұмыс істеу принципі және оған қызмет көрсету ережелері;

- шикізаттың, негізгі және қосалқы материалдардың, химикаттардың, ыдыстардың жол берілетін шекті шығындары мен шығысының нормалары;

- сүт және сүт өнімдерін өндіру бойынша есеп пен есептіліктің технологиялық журналдарын жүргізу қағидалары;

- жуу және дезинфекциялау ерітінділерінің қолданылуы және оларды дайындау қағидалары;

- сүт және сүт өнімдері биохимиясының негіздері;

- микробиология, санитария және гигиена негіздері;

- технологиялық және бактериологиялық бақылау, есепке алу және есептілік негіздері;

- қолданыстағы стандарттардың талаптары және өндірілетін өнімдердің техникалық шарттары;

- қаймағы алынбаған, ашымалы сүт өнімдерін өндірудің технологиялық процестері;

- өнімді әзірлеу кезінде ақаудың пайда болу себептері және оларды жою тәсілдері;

- еңбек, қауіпсіздік техникасы, өндірістік санитария және өрт қауіпсіздігі ережелері мен нормалары.

 

Білу керек:

- келіп түсетін шикізаттың (сүт, кілегей, май және т. б.) есебін жүргізу

- сүт, ашымалы диеталық сүт өнімдері, сүзбе және сүзбе өнімдері, қаймақ, май, ірімшік және басқа да өнімдерді өндірудің технологиялық процесін жүргізу;

- шикізатты өндіріс түрлері бойынша сапасына қарай бөлу;

- сүтті қалыпқа келтіру бойынша есептерді орындау;

- диеталық өнімді өндіру кезінде ашыту және салқындату процесінің температуралық режимін реттеу және зертханалық талдаулар бойынша оның жетілу дайындығын анықтау;

- нормативтік және технологиялық құжаттамаға сәйкес технологиялық процеске қойылатын талаптардың сақталуын бақылау;

- өнімді орау және ыдысқа салу сапасын бақылау;

- дайын сүт өнімдерінің сапасын бағалау;

- ақау себептерін жою бойынша іс-шараларды әзірлеу;

- сүт өнімдерін өндіру бойынша өндірістік - технологиялық есепті және есептілікті жүргізу;

- технологиялық жабдықты жуу сапасын бақылау, оны жұмысқа және өндірістің санитариялық жағдайға дайындау;

- өнім сапасын басқарудың ең озық жүйелерін, жаңа және қолданыстағы стандарттарды, техникалық шарттар мен басқа да нормативтер мен нұсқаулықтарды бақылау әдістерін әзірлеуге және енгізуге қатысады.

- ашымалы сүт өнімдерінің әр түрін өндіру үшін бактериялық ұйытқылардың сақталуына бақылау жүргізу;

- температуралық режимді және сүтті ашыту процесін реттеу;

 
© 2008 Павлодарский технологический колледж